Tenyészet

A jelenleg 20 anyakecskét és 1 tenyészbakot számláló állományuk kiválasztása során a kiemelkedő teljesítményű, egészséges és a modern tartási technológiákat jól viselő egyedeket kerestük. Anyakecskéink Ausztriából származnak, ahol ennek a fajtának és általában a tejfeldolgozásnak nagyon régi és kiforrott hagyományai vannak.

    Prémium minőségű terméket csakis kiváló alapanyagból lehet készíteni. Az elkészült sajtok minőségét jelentősen befolyásolják a felhasznált tej beltartalma és biológiai tulajdonságai. Ezek állandó biztosítása már a takarmányozással megkezdődik. Ezért fordítunk kiemelt figyelmet a beszerzett takarmány tulajdonságaira és felhasználásának megfelelősségére. A kecskék mindennapjaira nagy hatással van a nyugodt és kiegyensúlyozott környezet, amelyet saját istállónkban és legelőinken élvezhetnek.

    A fejést sajtáros fejőgéppel végezzük és a lehető legrövidebb időn belül meghatározott hőmérsékletre hűtjük a tejet, így biztosíthatjuk a megfelelő "tisztaságú" alapanyagot a sajtkészítéshez. Bizonyos időközönként részletes vizsgálatokat végzünk a tejjel, hogy megállapíthassuk az esetleges beltartalmi változásokat, így egyfajta visszacsatolást is kapunk a kecskék kielégítő tartásáról.

    Céljaink között szerepel egy körülbelül 300 anyakecskét számláló állomány létrehozása fajtatiszta alpesi kecskékből.